ЗНО-2022. Мультитест: частина «Українська мова»

 

У межах вступної кампанії 2022 року передбачено проведення національного мультипредметного тестування (НМТ), яке проводитимуть у комп’ютерному форматі.

 Це випробування міститиме три блоки завдань: з української мови, математики та історії України.

Український центр оцінювання якості освіти підготував роз’яснення щодо змісту, структури й оцінювання блоку НМТ з української мови. Планується, що наприкінці квітня майбутні учасники мультитесту зможуть ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ.

Яким буде зміст завдань блоку НМТ з української мови?

Зміст завдань блоку НМТ з української мови буде відповідати чинній програмі ЗНО з української мови. Необхідно звернути увагу, що у відповідній програмі вас має цікавити лише та частина, що стосується української мови.

Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено в шкільному курсі української мови, а саме теми:

  • «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;
  • «Лексикологія. Фразеологія»;
  • «Будова слова. Словотвір»;
  • «Морфологія»;
  • «Синтаксис»;
  • «Стилістика»;
  • «Розвиток мовлення».

Питома вага до того чи іншого розділу мовознавства в змісті блоку НМТ з української мови загалом відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови.

Щоправда, розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей.

Яка структура блоку НМТ з української мови?

Усього в блоці НМТ з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких:

  • 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;
  • 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»).

Зверніть увагу, що в блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, як не буде й завдань з української літератури.

Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з української мови?

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності.

Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ.

Пізніше результат кожного блоку буде також переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал.

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з української мови?

Передусім, безперечно, варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи онлайн або офлайн уроки, які проводять ваші вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн.

А для самостійного тренування доречно використовувати:

Така підготовка допоможе не лише якісно повторити мовні теми чи відпрацювати найбільш проблемні розділи, а також призвичаїтися до роботи в середовищі онлайн-тестувальників.


Джерело: http://osvita.ua/test/86235/?fbclid=IwAR3IVrdeIalwaOOjHgKcSpdYueAKXuCjh9YgjIkMN8x3dfNZk908IxXJ8-8

Коментарі